Bij incassozaken wordt er vrijwel altijd vertragingsrentes berekend. Welke rentes zijn er allemaal en wanneer worden die toegepast? IBG Incasso & Creditmanagement zet ze in het kort even voor u op een rij:
Vertragingsrentes: de toepassingen
- De wettelijke handelsrente
Als u een handelsovereenkomst met een bedrijf of een andere ondernemer sluit, dan kunt u wettelijke handelsrente vorderen. Het exacte percentage wordt elk half jaar aangepast en staat per 1 januari 2015 op 8,05% per jaar. Als één van beide partijen geen onderneming of ondernemer is, kan deze rente niet worden gevorderd. De wettelijke handelsrente is alleen geldig tussen bedrijven en ondernemers. Het is echter niet van toepassing in Curaçao en Aruba. Zie hiervoor de wettelijke vertragingsrentes.
- De contractuele handelsrente
De contractuele rente is de rente die u vermeldt in uw algemene voorwaarden. Deze moet u dan wel correct toepasselijk maken. Benoemt u geen rentepercentage, dan kunt u nog steeds rente vorderen. In dat geval brengt u de wettelijke handelsrente of de wettelijke vertragingsrente in rekening.
- De wettelijke vertragingsrente
De derde vorm van rente is de wettelijke vertragingsrente. Dit betreft de restcategorie (Als u bijvoorbeeld uw voorwaarden niet toepasselijk heeft gemaakt). Voor deze rente gelden geen aparte vereisten ten aanzien van de contractspartijen. Het grote nadeel van deze rentevorm is dat het percentage een stuk lager ligt dan de handelsrente en meestal ook de onderling afgesproken contractuele rente. Net als de wettelijke handelsrente wordt de wettelijke vertragingsrente 2 keer per jaar aangepast. Per 1 januari 2015 staat het percentage op 2% per jaar.