De brancheverenigingen pleiten ervoor om de deponeringstermijn te verkorten van dertien naar tien maanden. Ondanks dat de economie aantrekt zijn ondernemers in Nederland nog vaak slachtoffer van faillissementsfraude. Het zou gaan om ongeveer een kwart tot één derde van alle faillissementen. Dit zou blijken uit onderzoek van prof. Dr. Tineke Hilverda.
Hoewel de schade die hierdoor ontstaat vaak groot is, schiet de aanpak op de faillissementsfraude vaak tekort. Dat stelt ook de Haagse Commissie van VVCM en VCMB. De brancheverenigingen pleiten ervoor om de deponeringstermijn te verkorten naar tien maanden na sluiting van het boekingsjaar. Nu is dit nog dertien maanden.
Kortere deponeringstermijn positief effect op voorkomen faillissementsfraude
Volgens de commissie zou de kortere deponeringstermijn een positief effect hebben op het voorkomen van faillissementsfraude. De schade nu loopt op tot 1,3 miljard euro per jaar.
Als er een korte deponeringstermijn is dan twaalf maanden, is het voor de ondernemer niet meer mogelijk om de jaarcijfers van 2 jaar ineens te deponeren.
Frauduleuze ondernemers misbruiken de huidige constructie om zogenoemde ‘slapende ondernemingen’ op het oog solvabel te doen lijken. Door twee positieve jaarrekeningen op één moment te deponeren, lijkt een BV een gezonde historie te hebben. Vervolgens kan deze BV worden misbruikt voor frauduleuze handelingen, bijvoorbeeld door daar schulden te stallen en vervolgens een faillissement aan te vragen.
Een ander voordeel van een kortere deponeringstermijn is dat door de transparantie het makkelijker om een crediteurenrisico in te schatten. Op die manier wordt het verstrekken en verzekeren van leverancierskrediet, dat de motor van het MKB is, ook makkelijker.
Kortom, het mes snijdt aan twee kanten. IBG Incasso & Creditmanagement is een voorstander van dit voorstel.