Wel vertragingsrente in rekening brengen wanneer er geen uiterste betaaldatum is opgenomen? In deze blog leest u het verhaal dat wij meegemaakt hebben met één van onze klanten.
Wij in de Achterhoek hebben veel te maken met bouwbedrijven. Daar staan we om bekend. Het is dan ook niet vreemd dat veel van onze klanten zich in deze branche bevinden. Bouwen, daar zijn ze goed in. Helaas is dat niet altijd zo het geval met de administratie. Dat is natuurlijk ook niet zo vreemd, want je doet waar je goed in bent. In dit geval bouwen. Maar het kan natuurlijk geen kwaad om het wel te doen zoals de wet het voorschrijft of om in ieder geval gebruik te maken van de wet. Normaal gesproken maak je een factuur na gedane arbeid, of soms -als dit gevraagd is- tussentijds. Deze stuur je naar je opdrachtgever en deze betaalt dan. Maar het kan ook anders.
Het verhaal dat wij meegemaakt hebben met één van onze klanten. De klant had geen factuur gestuurd, maar alleen een mail met daarin een betalingsverzoek. Daarop reageerde de debiteur niet. Vervolgens stuurde de klant een ingebrekestelling, waarin de specifieke kosten zoals ontwerpkosten en verbouwingskosten en de btw waren vermeld. In die ingebrekestelling had de klant ook geen uiterste betaaldatum opgenomen.
Wat gebeurt er met de vertragingsrente?
Volgens de Europese richtlijn moeten alle EU-lidstaten ervoor zorgen dat als er in de overeenkomst geen uiterste betaaldatum is opgenomen, in ieder geval dertig dagen na ontvangst van de factuur of een gelijkwaardig betalingsverzoek, alsnog (handels)rente gaat lopen. Dat bedrag kan na een poosje flink oplopen. De handelsrente in Nederland bedraagt op dit moment 8,05 procent. Reken dat maar eens uit bij een openstaande factuur van anderhalf jaar oud met een openstaand bedrag van € 25.000,-.
In Nederland staat in het wetboek geschreven (BW6:119 lid 2) dat vanaf in ieder geval dertig dagen na ontvangst van de factuur (handels)rente verschuldigd is. Maar wat als er geen factuur is gestuurd, maar alleen een soortgelijk betalingsverzoek? De Hoge Raad heeft hierover uitspraak gedaan. U hoeft niet persé een factuur te hebben ontvangen om alsnog vertragingsrente te berekenen. Wat betekent dit dan voor u?
Mocht uw opdrachtgever zeggen dat hij nooit een factuur heeft gehad, of alleen een betalingsverzoek of ingebrekestelling waarin geen uiterste betaaldatum staat vermeld: de vertragingsrente is een maand later al gaan lopen, na ontvangst van het laatst bekende schrijven.
Wilt u het zover laten komen? Nee. Doe dan aan goed debiteurenbeheer. Factureer tijdig en maan ook tijdig aan. Doe dit per mail en per post. Bewaar de ontvangstbewijzen van de mailtjes. Hulp nodig? IBG Incasso & Creditmanagement kan u helpen. Bel of mail ons.