Het blijft altijd een heikel punt. Wanneer is een bestuurder van een BV of NV nu aansprakelijk of niet. Het woord “ Bestuurdersaansprakelijkheid ” wordt te kust en te keur gebruikt, maar om het aan te tonen is een verhaal apart. Wanneer kunnen bestuurders nu worden aangesproken? Dit kan door derden gebeuren (externe aansprakelijkheid) of internen (dus door het bedrijf zelf).
Bestuurdersaansprakelijkheid
We beginnen met “externe aansprakelijkheid”. Wat is dit?
Bij externe bestuurdersaansprakelijkheid zijn bestuurders aansprakelijk voor de schade die derden, bijvoorbeeld leveranciers van de onderneming, lijden door het handelen van de bestuurders. De bestuurder moet dit dan ook doelbewust en met voorbedachten rade hebben gedaan. Te denken valt aan bijvoorbeeld dat de bestuurder een nieuwe machine van een paar ton heeft aangeschaft, terwijl hij wist dat het bedrijf deze niet kon betalen.
Maar alleen zeggen dat de bestuurder nalatig is geweest, is iets anders dan ook aantonen. Je zult dus bijvoorbeeld inzage moeten krijgen in de boekhouding van het bedrijf ten tijde van de overeenkomst. Ook moet je aan kunnen tonen dat desbetreffende bestuurder het met voorbedachte rade heeft gedaan. U zult begrijpen, dat wordt zeer moeilijk en ook zeer kostbaar.
Wat is dan “interne aansprakelijkheid”?
Indien een bestuurder zijn bestuurstaken niet naar behoren uitvoert en het bedrijf daar aanzienlijke schade door lijdt, dan kan het bedrijf hem aansprakelijk stellen voor de schade die daardoor is geleden. Waar moet je dan aan denken? Dat er bijvoorbeeld onnodig grote financiële risico’s zijn genomen door dubieuze investeringen of dat de bestuurder het bedrijf onbevoegd heeft vertegenwoordigd.
In alle gevallen mag een bestuurder niet worden afgerekend op een “foutje” die hij maakt. Het moet een ernstig persoonlijk aantoonbaar verwijt zijn.
Een bestuur is collectief aansprakelijk.
Dit betekent dat de bestuursleden hoofdelijk aansprakelijk kunnen worden gehouden voor de gedragingen die ieder bestuurslid maakt. Hoe kan men als bestuurder voorkomen dat je de klos bent voor gedragingen van je collega bestuurders?
Allereerst dient het bestuurslid duidelijk aan de hand van concrete taken en bevoegdheden aan te tonen dat hij niet nalatig is geweest en hem dus geen verwijt kan worden gemaakt. Het is daarom belangrijk dat een duidelijke taakverdeling op papier staat. Verder kan een bestuurslid aan laten tekenen dat hij niet achter een eventuele beslissing staat welke de andere bestuursleden hebben besloten waaruit het bedrijf of derden, schade hebben geleden.
U ziet. Ook hier komt nogal wat kijken. Er spelen nog veel meer facetten mee maar dat is teveel om op te noemen. De kreet “hij heeft het met opzet gedaan” gaat niet zomaar op en wees hier ook voorzichtig mee. Als een tegenpartij kwaad wil, kan men u zelfs voor smaad dagvaarden. IBG Incasso werkt met gespecialiseerde bedrijven samen die voor u kunnen onderzoeken of er echt bestuurdersaansprakelijkheid in het spel is of niet. Neem contact met ons op.