Ieder bedrijf heeft algemene voorwaarden nodig om goed zaken te kunnen doen. Toch merken wij vaak dat dit een vergeten onderwerp is waar u flink door in de problemen kunt komen! Hieronder bespreken we een paar punten die wij regelmatig in onze praktijk tegenkomen als wij over de algemene voorwaarden beginnen. Doe er uw voordeel mee!
- Wij verwijzen naar onze algemene voorwaarden op de factuur
Dit horen wij het meeste. Maar hiermee slaat u de plank volledig mis. Maak altijd vooraf aan uw opdrachtgever uw algemene voorwaarden duidelijk kenbaar. Dit hoeft echter niet als u al eens eerder zaken met deze opdrachtgever heeft gedaan en uw algemene voorwaarden juridisch correct aantoonbaar heeft gemaakt.
- Onze klanten kunnen onze algemene voorwaarden vinden op onze website
Ook hier gaat u volledig de mist in. Zie de uitleg bij punt 1
- Wij hebben alle aansprakelijkheid voor alle schade uitgesloten in onze algemene voorwaarden
Leuk geprobeerd, maar dit is wettelijk gezien verboden. Als u dat in uw voorwaarden heeft staan, worden uw algemene voorwaarden nietig verklaard. Ook al zou u al aan alle juridische eisen hebben voldaan om uw algemene voorwaarden toepasselijk te maken.
- Onze algemene voorwaarden zijn gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel.
Dat is leuk, maar dit ontslaat u niet van de plicht om deze alsnog correct aantoonbaar vooraf aan de overeenkomst kenbaar te maken aan uw klant. Waarom bestaat deze mogelijkheid dan? Ik zal mij beperken tot wat het meest van toepassing is. Het is soms niet mogelijk voor een bedrijf om bij elke klant hun algemene voorwaarden aantoonbaar te maken. Denk maar aan de Nederlandse Spoorwegen. Als u een treinkaartje koopt, kan daar gewoonweg niet een aantal bladen algemene voorwaarden op gedrukt staan. Let wel: deze uitzondering geldt alleen voor bedrijven die een grote hoeveelheid handelingen verrichten. Wat te denken van een benzinestation?

Opstellen van voorwaarden, alleen maar voordelen
Maar waarom doen ondernemers soms zo huiverig als het over algemene voorwaarden gaat? Is men bang voor de prijs die men moet betalen om deze op te laten maken volgens de laatste wettelijke eisen? Ik zie alleen maar voordelen: Beide partijen gaan akkoord met de afspraken, geen discussie achteraf. Ook bent u als ondernemers professioneel bezig naar uw opdrachtgevers toe. Dit schept vertrouwen, maar het belangrijkste is toch wel: U kunt niet 100% aansprakelijk worden gesteld voor eventuele ( gevolg)schades maar kunt u deze beperken. Een duur woord hiervoor is ‘exoneratie’. U zou privé maar aansprakelijk worden gesteld voor een schade € 100.000,00 of meer. Dan moet u toch een aardig gevulde portemonnee hebben.
Kortom, ga voor uzelf eens na:
A. Heb ik algemene voorwaarden?
B. Zijn deze nog actueel
C. Maak ik ze ook juridisch correct toepasselijk zodat ze ook van toepassing zijn?
Hulp nodig? IBG Incasso & Creditmanagement helpt u graag.
Bel gerust: 0314-200129 of laat een bericht achter
Bron : Bierens Advocaten