Wat is de volgorde van uitkering bij faillissement? Stel je hebt een vonnis gehaald op een gedaagde, en je hebt deze via een Gerechtsdeurwaarder laten uitwinnen. Inmiddels heeft deze beslag gelegd op goederen bij de Gedaagde. En nu gebeurt het. Gedaagde gaat failliet. Krijg je als beslaglegger met een vonnis dan nog wel geld? Dat ligt eraan hoe “hoog” je staat met je vordering. Een kleine uitleg waar we niet al te diep op in willen gaan. Er zijn nl. altijd specifieke uitzonderingen.
Uitbetaling faillissement
De hoofdregel is “Iedere schuldeiser heeft onderling een gelijk recht om naar ieders evenredigheid van de vordering voldaan te krijgen”. Deze regel geldt NADAT de kosten van de executie zijn voldaan. De werkzaamheden van de curator vallen onder deze executiekosten. De curator wordt dus als eerste “betaald”
Indien gedaagde ook nog schulden heeft bij de Belastingdienst, zijn zij de volgende die aan de beurt zijn om betaald te krijgen.
Degene die een pandrecht heeft op bijvoorbeeld goederen of uitstaande tegoeden van gedaagde of de hypotheekverstrekker zijn de volgende in lijn die aan bod komen voor een eventuele betaling uit de failliete boedel
Dan zijn er nog instanties of personen die bepaalde “voorrechten” hebben op de failliete BV. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan iemand die kosten heeft moeten maken voor het aanvragen van het faillissement van gedaagde of een vordering van een werknemer op zijn failliete werkgever ( loon)
En last but not least, degene die concurrente vorderingen hebben. Zij zijn als laatste aan de beurt om hun vordering betaald te krijgen.
Wij hopen u hiermee een klein beetje duidelijkheid te hebben gegeven hoe een “uitbetaling” gaat bij een faillissement. Nogmaals, deze regels zijn globaal en er kan van afgeweken worden. Hieronder nog even een kort overzicht uitkering bij faillissement:
- Executiekosten ( curator)
- De fiscus indien een fiscaal bodemvoorrecht bestaat
- Pand en hypotheek
- Bijzondere voorrechten
- Algemene voorrechten
- Concurrente vorderingen
Heeft u vragen of hulp nodig bij uw vorderingen? Neem contact op met IBG Incasso & Creditmanagement.