In Nederland wordt veel gedaan om mensen met schulden te beschermen tegen (onnodige) hoge kosten voor het incasseren van die schuld. In het kader van Nederland Schuldenvrij streeft de overheid ernaar dat mensen met schulden door (te) hoge kosten van de regen in de drup komen. Over welke kosten hebben we het dan? En van welke methoden is niet alleen de schuldenaar, maar ook de schuldeiser het beste geholpen? Je leest het hier.
- De schuldenaar treft zelf een betalingsregeling met de schuldeiser
Dit is met stip de goedkoopste oplossing. De schuldeiser moet wel zelf controleren of de schuldenaar zijn afspraken nakomt. In de praktijk vergeten schuldenaren nog wel eens een betaling of slaat men een termijn over omdat er andere dringende zaken tussen komen. Indirect maakt de schuldeiser dus kosten voor de tijd die hij (of een administratief medewerker) kwijt is met het controleren van de betalingen en het nabellen van niet betaalde termijnen.
- Met hulp van een incassobureau
Ervaren incassomedewerkers met de juiste opleiding zijn gespecialiseerd in het minnelijk, zonder rechtszaak, oplossen van een vordering. Zij kunnen de schuldeiser veel werk uit handen nemen. De enige kosten die zij hiervoor in rekening brengen bij de schuldenaar zijn de incassokosten die in de algemene voorwaarden van de schuldeiser zijn benoemd. Als ze daar niet zijn benoemd, worden ze aan de hand van een staffel (BIG of WIK) van de overheid worden berekend. Een incassobureau mag nooit andere kosten in rekening brengen bij de schuldenaar. Dit is een transparante en betaalbare oplossing voor alle partijen.
- Via de gerechtsdeurwaarder
Met inzet van een deurwaarderskantoor kunnen de kosten flink oplopen. Behalve incassokosten brengt de deurwaarder ook alle kosten in rekening die gemaakt worden voor het verkrijgen en het incasseren van een vonnis. Voorbeelden zijn kosten voor Griffierecht, het uitbrengen van de dagvaarding, betekening van een vonnis en diverse beslagen. Dit kan niet alleen voor de schuldenaar, maar ook voor de schuldeiser hoge kosten met zich meebrengen. De schuldeiser moet namelijk alle te maken kosten vooraf voldoen aan de deurwaarder. Als de deurwaarder het vonnis niet (geheel) kan incasseren, brengt hij eerst zijn kosten in mindering op het ontvangen bedrag. Wat er dan nog overblijft gaat naar de schuldeiser. Dus als er niets geïncasseerd is, is de schuldeiser én zijn vordering én zijn betaalde voorschot kwijt.
- Acte van Looncessie:
Deze oplossing komt niet vaak voor, maar is een goedkope oplossing, zowel de schuldeiser als de schuldenaar. Voorwaarde is wel dat de schuldenaar een inkomen uit loondienst heeft en mee wil werken, net als zijn werkgever. Een goede werkgever zal dit overigens altijd doen. Kortgezegd maakt de werkgever elke maand een vastgesteld bedrag over aan de schuldeiser of diens gemachtigde. Dat betekent: meer zekerheid voor de schuldeiser en meer gemak voor de schuldenaar. Hoewel hij minder geld in handen krijgt aan het eind van de maand, betaalt hij wel zijn schuld af. Op termijn is hij met deze oplossing vrij eenvoudig en goedkoop, echt geholpen.
Zowel naar de letter als naar de geest van de missie Nederland Schuldenvrij, is een Acte van Looncessie een betaalbare én ontzorgende oplossing voor alle partijen. Uiteraard zijn ook bij deze oplossing een aantal zaken om rekening mee te houden, waaronder de berekening van de belastingvrije voet en de combinatie van een Looncessie en andere (loon)beslagen. Heeft u een vordering waarvan u denkt dat deze op met een Acte van Looncessie opgelost kan worden maar heeft u nog niet het totale plaatje helder? Neem dan contact op, ik kan u zeker helpen.
Geurt Hilmer. IBG Incasso. 0314-200129