Als een bedrijf failliet gaat en er zijn nog schulden, in welke volgorde worden de schuldeisers uitbetaald? Dat ligt aan het type schuldeiser. Hier een summiere opsomming.
- Bijzondere schuldeisers (separatisten)
- 1e rang: boedelvorderingen
- 2e rang: preferente vorderingen
- 3e rang: concurrente vorderingen
Bijzondere schuldeisers
Bijzondere schuldeisers of separatisten genoemd: Separatisten met een zakelijk zekerheidsrecht staan in zo’n geval het sterkst. Dit zijn bijvoorbeeld een bank of hypotheekhouder of pandrecht. Zij worden als eerste schuldeisers uitbetaald.
Boedelvorderingen
Boedelvorderingen zijn de schulden die ontstaan in de periode van het faillissement (ook wel boedelschuld). Bijvoorbeeld: de salariskosten van de curator en de huur vanaf de dag van het faillissement.
Preferente vorderingen
Preferente schuldeisers zijn bijvoorbeeld: De Belastingdienst (loon- en omzetbelasting) en het UWV (loonvordering) en medewerkers die nog loon tegoed hebben.
De rangorde van preferente schuldeisers hangt af van het soort schuld en hoe en wanneer deze is ontstaan.
Concurrente vorderingen
Concurrente schulden zijn schulden die ontstaan nadat een product of dienst is geleverd en er niet is betaald. Een eiser met een vonnis gaat boven een eiser zonder vonnis.
De laatste vorm, nl. de Concurrente vorderingen, zijn de vorderingen waar wij het meeste mee te maken hebben. U als ondernemer krijgt een factuur niet betaald. De debiteur gaat uiteindelijk failliet en negen van de tien keer kunt u als ondernemer naar uw geld fluiten. Immers gaan er legio schuldeisers voor. Dit kunt u tegengaan door een strak debiteurenbeheer te voeren. Duurt dit nog te lang of komt uw debiteur zijn afspraken niet na, geef de zaak dan uit handen aan een derde die expertise heeft om alsnog een (deel van de) betaling te krijgen. Hoe langer u wacht, des te groter de kans dat u niets krijgt.
Wilt u hier eens van gedachten over wisselen? Dat kan. Neem contact met ons op. IBG Creditmanagement. 0314-200129 of mail naar info@ibgcreditmanagement.nl.