Het wetsvoorstel om de maximale wettelijke betalingstermijnen MKB en ZZP te verkorten van 60 naar 30 dagen is al per maart 2021 goedgekeurd en zal per 1 juli 2022 ingaan. Hiermee wordt de huidige toegestane betaaltermijn gehalveerd en gelijkgesteld aan die van de overheid.
De reden waarom dit gebeurd is omdat Zzp’ers en mkb’ers vaker over een kleinere reserve beschikken, Als er late betalingen zijn heeft dit een negatieve invloed op de kaspositie en daarmee op de levensvatbaarheid van MKB-ondernemingen. Het verkorten van de betaaltermijn kan hierbij het verschil maken. Met dit aangenomen wetsvoorstel worden mkb’ers beter beschermd.
Voor wie geldt de verkorte betalingstermijnen MKB en ZZP?
- Zzp’ers die ingehuurd worden door grote bedrijven
- Mkb-ondernemers die producten of diensten leveren aan grote bedrijven
- Grote bedrijven die zakendoen met mkb-ondernemers
Melding maken van te late betalingen
Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) kunnen melding maken van te late betalingen. Dit kan volledig anoniem bij het tijdelijke Meldpunt Achterstallige Betalingen, dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) in januari 2021 heeft opgezet. Dit meldpunt blijft langer geopend, ondernemers kunnen tot 26 januari 2023 hun melding doen.
Heeft u ondersteuning nodig bij uw debiteurenbeheer of krijgt u uw factuur niet betaald? Neem contact op. Bel 0314-200129 of ga naar https://ibgcreditmanagement.nl/