Bij ons in de Achterhoek zijn we trots op onze maak-industrie. We hebben zoveel kennis en zijn soms zo bescheiden, maar dat hoort ook een beetje bij de Achterhoek. Wat ook een beetje bij het Oosten van het land hoort, is dat wij vaak te goeder trouw zijn. Wij zijn eerlijke en hardwerkende mensen. Bij ons is een woord, een woord, een man een man. Dat kan echter ook zijn keerzijde hebben. Zonder daar teveel op in te gaan, wil ik u een casus vertellen waar u hopelijk wat aan heeft.
Voorbeeld Casus
Bedrijf A produceert machine onderdelen. Allemaal onderdelen voor diverse machines die gebouwd moeten worden uit andere componenten uit andere fabrieken. Alle onderdelen bij elkaar vormen de uiteindelijke machine. Stel dat onze leverancier op maat gemaakte onderdelen moet maken. Laten we zeggen: 1000 stuks die een essentieel onderdeel vormen voor het maken van een machine elders in het land. Alle offertes en dergelijke, met daarbij de algemene voorwaarden, zijn getekend. In de algemene voorwaarden staat ook dat er eigendomsvoorbehoud is bij niet betalen van de nota’s. En nu gebeurt het.
- Bedrijf A levert op maat de onderdelen. Die worden bij bedrijf B in elkaar gezet tot de machine die vervoerd moet worden voor hun opdrachtgever bedrijf C.
- Bedrijf B betaalt bedrijf A niet, terwijl de machine al klaar is. Bedrijf B kan niet betalen omdat bedrijf C bedrijf B niet betaalt.
- Bedrijf A beroept zich op eigendomsvoorbehoud en wil de onderdelen terug van bedrijf B die de machine in elkaar gezet heeft. Helaas, dat kan niet. Waarom niet? Omdat de onderdelen inmiddels onderdeel zijn geworden van een machine. Begrijpt u het?
Als voorbeeld (niet letterlijk nemen): Ik verkoop u een fietsbel die gemonteerd wordt op een fiets. De fiets wordt verkocht, maar ik krijg de bel niet betaald. Ik mag dan niet zeggen “Geef dan de bel maar terug.” Waarom niet? De bel is onderdeel geworden van de fiets (het geheel).
Kortom: denk als leverancier goed na wanneer u levert. Het gevaar bestaat dat u zich niet kunt beroepen op eigendomsvoorbehoud op uw geleverde spullen wanneer die onderdeel zijn geworden van een ander geheel.
Heeft u vragen hierover? Schroom niet en neem contact met ons op!