Betalingen blijven uit, de kosten lopen op. Wat dan?
Onze opdrachtgever kwam bij ons voor het incasseren van facturen met een totale hoogte van meer dan € 25.000. De debiteur was een BV die uitzendkrachten had ingehuurd. De betalingen bleven echter maar uit. De debiteur had de ene smoes na de andere. Daarom kwam de zaak naar IBG Incasso & Creditmanagement.
Toen wij de debiteur benaderden, begon deze meteen al tegen te sputteren. Het ene argument na de andere bracht hij naar voren. Hij had de werkbriefjes niet getekend, het werk zou niet goed zijn geweest, er zou een betalingsregeling zijn met de klant, facturen zouden niet correct zijn, betalingstermijnen zouden nog niet zijn verstreken etc. Al deze ‘verweren’ hebben wij onderbouwd kunnen weerleggen. Blijkbaar durfde de beste man ons niet te bellen. Alles ging via de mail. Jammer. Een goed gesprek gaan wij namelijk nooit uit de weg: wederzijds begrip ontstaat sneller als je gewoon met elkaar praat.
Conservatoir beslag leggen
In het dossier hadden wij gezien dat de bestuurder van de BV zich privé garant had gesteld voor de openstaande facturen. Volgens de debiteur was dit niet zo en kon dit alleen zo zijn als er een gerechtelijke uitspraak was geweest hierover. De debiteur ging zelfs zo ver door te zeggen dat wij alles maar naar zijn advocaat moesten zenden. Wij hebben uiteraard gevraagd wie dit was en of deze zich wilde melden. Geen reactie van de vermeende advocaat helaas. Uiteindelijk bleek de debiteur dan ook geen advocaat te hebben.
Van de klant hadden wij vernomen dat de debiteur bezig was om panden te verkopen. Op 1 juli zou dit moeten gebeuren. Wij hebben gekeken of de bestuurder privé panden op naam had. Dit was het geval. Gezien het belang en de houding van de debiteur hebben wij de klant geadviseerd een zogenaamd conservatoir beslag te leggen op de panden van de debiteur. In het kort betekent dit dat er beslag wordt gelegd op bijvoorbeeld het onroerend goed, vóórdat er vonnis is gewezen. Dit is puur ter zekerheidsstelling. Vraag dan wel eerst toestemming aan de Voorzieningenrechter. De toestemming hebben wij gekregen en op 30 juni is het beslag dan ook gelegd. Nu kunnen wij rustig de procedure in zonder bang te hoeven zijn dat de gelden uit een eventuele verkoop niet zullen worden gebruikt voor de aflossing van de schuld.