Sommige debiteuren lijken af en toe in hun eigen verzonnen verhalen te geloven. Dit kan resulteren in een duur grapje. Uit onze praktijk geven we u graag een schrijnend voorbeeld.
Een debiteur moet de huur van een auto voldoen. Hij heeft al meerdere mondelinge toezeggingen gedaan bij de klant, maar hij betaalt niet. De zaak gaat naar IBG Incasso. Wij schrijven hem aan en bellen op omdat hij niet reageert. Meneer stelt als eerste “Ik heb al betaald”. Dit zou zijn schoonvader gedaan hebben. Wij vragen om een betaalbewijs maar we krijgen niets. Daarna zou de reden zijn dat hij het voertuig nooit gehuurd zou hebben. Wij overleggen de huurovereenkomst met handtekening. Meneer stelt dat het een valse handtekening is.
Leuk detail is dat meneer tijdens de “betwiste” huurperiode een bekeuring heeft gekregen met het gehuurde voertuig en dat hij die bekeuring ook heeft betaald. De debiteur stelt dat dit een fout van zijn vrouw was. Die zou niet zorgvuldig hebben gekeken. Toen zou het weer zijn broer geweest zijn die de auto zou hebben gehuurd. Het ene verhaal volgt dus op het andere verzinsel.
Aangifte valsheid in geschrifte debiteur tegen onze opdrachtgever
Het gaat in dit geval om een bedrag van -schrik niet- om de nabij de € 350,-. Onze opdrachtgever vindt dit een principekwestie en hij wil naar de rechter stappen. Aan dat verzoek voldoen wij dus we zetten de zaak door naar de deurwaarder. Tijdens de procedure stelt zich een advocaat uit het westen van het land namens de tegenpartij. Deze doet dezelfde (niet onderbouwde) beweringen. Het gaat zelfs zo ver dat de advocaat dreigt om een aangifte van valsheid in geschrifte te doen tegen onze opdrachtgever. Ook eist hij een getuigenverhoor van de rechter. Dit verzoek wordt door de rechter ingewilligd. De gedaagde komt met getuigen zoals onder anderen de broer, die op geen enkele wijze een toegevoegde waarde hebben in het voordeel van de gedaagde. Sterker nog: het verhoor werkt juist tegen hem. Uiteindelijk wordt na meer dan 16 maanden vonnis gewezen. De rechter stelt onze cliënt volledig in het gelijk.
Wees eerlijk en zoek een oplossing
Maar wat heeft dit nu allemaal gekost? In ieder geval moet de debiteur nu een bedrag betalen aan de deurwaarder van om de nabij de € 850,- conform het vonnis. De kosten van het betekenen van het vonnis komen hier ook nog bij: een stijging van meer dan 100%. Dan hebben wij het nog niet eens over de tijd die iedereen hiermee bezig is geweest. Kortom: ook wij begrijpen best dat het iemand niet altijd uitkomt om te betalen, maar er is altijd een minnelijke oplossing. Zeg het gewoon en laat eerlijk zien dat het niet uitkomt dat u ineens iets moet betalen. Dan valt er altijd wel wat te regelen. En dat kan u een hoop ellende, negatieve energie en vooral heel veel geld besparen.