Hoe zinvol is het Digitaal Beslag Register (DBR register)? De overheid probeert al enige tijd te voorkomen dat debiteuren met zogenaamde onnodige kosten te maken krijgen bij het incasseren van een openstaande vordering. Dat de schuldeiser deze kosten in eerste instantie vaak zelf moet betalen, wordt vaak “vergeten”. Of denkt de overheid dat alle schuldeisers bulken van het geld? Nou, ik heb nieuws voor u. Dit is vaak niet zo. Vaak zijn schuldeisers ook ondernemers die hard moeten werken voor hun geld. Ook daar is vaak het “vet van de botten” en wil men graag nieuwe investeringen doen. Maar wat nu als de openstaande factuur niet betaald wordt? Dan kan een schuldeiser een incasso- of deurwaarderskantoor inschakelen.
In 2016 heeft men besloten dat er een Register komt waarin de deurwaarders de door hun gelegde beslagen moeten registreren, het Digitaal Beslag Register. Zo kunnen andere deurwaarders zien dat als er een verzoek komt tot dagvaarden, de gedaagde wellicht al meerdere schulden heeft. Zo weten ze dat het misschien niet verstandig is om dan te dagvaarden, maar dat het beter is om even te wachten. Want er komen weer kosten bij voor de gedaagde, terwijl er al beslag ligt. Dit kan soms wel honderden tot duizenden euro’s zijn. Om de schuldenaren niet verder in de ellende te laten raken, hoopt men dan dat een schuldeiser nog even geduld heeft of de vordering kwijt wil schelden. Mooi systeem zou je zeggen. Ja, dat klopt.
Ware het niet dat wij er nogal wat bedenkingen op hebben. Waarom? Dat vertel ik u graag. Er zijn namelijk partijen die niet verplicht zijn om de schulden die debiteuren te hebben te laten registeren in het DBR register. En wie zijn dat dan? De Belastingdienst, het UWV, Gemeentelijke Sociale Diensten en het CJIB.
Juist. Dat zijn nou precies degenen die procentueel de meeste vorderingen hebben uitstaan. Het DBR is dus een halve maatregel. Pas wanneer een vordering bij een Gerechtsdeurwaarder loopt en er beslag wordt gelegd door de Gerechtsdeurwaarder ( dus geen verrekening bij de schuldeiser zelf) wordt het beslag ingeschreven.
Wie wordt hier de dupe van? Beide partijen. De schuldeiser, want die is zijn geld voorlopig kwijt, maar ook de schuldenaar. Die krijgt weer extra kosten voor zijn rekening omdat de grootste partijen het DBR niet hebben gebruikt.
Ik stel de zaak wel zwart/wit, maar dit is eigenlijk het grote punt van kritiek. Of alle schuldeisers moeten registreren, of geen één. Gelijke monniken, gelijke kappen. Eens?
Update: 12-11-2019
Inmiddels is er de intentie dat ook overheidsinstantie’s melding gaan maken in het DBR.