Moet je als verhuurder huurachterstand melden?
Op 1 januari 2023 is de gewijzigde Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) van kracht gegaan. Gelijktijdig is ook het Besluit Gemeentelijke schuldhulpverlening van kracht geworden. Hierin is onder meer besloten dat vroegsignalering expliciet als taak van de gemeente opgenomen.
De bedoeling is onder meer dat verhuurders (ook particuliere!) achterstanden in de betaling van huur aan de gemeente aanmelden. De gemeente is dan gehouden om schuldhulpverlening aan te bieden.
Als verhuurder huurachterstand melden?
Blijkbaar denken sommige verhuurders dat het maken van een melding van huurachterstand geen plicht is die bij goed verhuurderschap hoort. Sterker nog, dat het een vrijblijvende optie is. Dus dat je als verhuurder ook kan besluiten om geen melding van de huurachterstand te doen.
Uitspraak vonnissen waarbij geen melding van huurachterstand is gedaan
In twee procedures denkt de rechtbank Amsterdam daar anders over. Hierdoor is jurisprudentie ontstaan die andere Rechtbanken kunnen overnemen.
In beide vonnissen oordeelt de rechtbank dat nu er geen melding is gedaan van huurachterstand aan de gemeente, cliƫnte mogelijke schuldhulpverlening door de gemeente is onthouden. Het gevolg is dat de ontbinding van de overeenkomst en dus de ontruiming van de woning in beide zaken wordt afgewezen.
Daar sta je dan als verhuurder. Geen huur, een kosten procedure en nog geen ontruiming.
Opvallend is dat het in beide vonnissen niet om particuliere verhuurders betrof maar om grote woningstichtingen.
Wees daarom als (particuliere) verhuurder gewaarschuwd. De huurachterstand melden is een plicht. Volg je niet de Wet, omdat je van mening bent dat het dan nog langer gaat duren om een eventuele huurder te ontruimen. Dan kan je van de koude kermis thuiskomen. Dus…. meld altijd huurachterstand bij de Gemeente.