Hoewel het niet onze niche is, komen er regelmatig verzoeken binnen bij IBG Incasso om een huurachterstand te incasseren of zelfs verzoeken om te bekijken of de huurder via een gerechtelijke procedure uit het pand kan worden gezet. Ontruiming dus. Dit is vaak een kostbare en soms ook een tijdrovende materie. U kunt natuurlijk een kort geding aanspannen om zo tot ontruiming van het pand over te gaan. Maar is dit altijd wel verstandig? Er wordt wel degelijk onderscheid gemaakt tussen een particuliere huurder of een zakelijke huurder. In dit geval gaat het om een zakelijke huurder.
Hoe groot moet de huurachterstand zijn?
In de uitspraken die betrekking tot het huurrecht betreffende bedrijfsruimte wordt in het algemeen aangenomen dat een betalingsachterstand van twee of drie maanden al voldoende is om een ontruimingsprocedure te starten. Dat is echter geen harde juridische regel. Het komt ook wel eens voor dat zonder huurachterstand het niet geheel onmogelijk is om met succes ontruiming te eisen in een kort geding. Te denken valt aan hennepteelt of woonfraude.
Maar wat als uw huurder telkens weer elke maand de huur te laat of helemaal niet betaalt. Dan schiet uw huurder dus iedere maand weer tekort in zijn betalingsverplichting. Is er echter sprake van een verbetering in het betalingsgedrag van uw huurder? Of ging het een tijd financieel slecht met uw huurder en kan deze aannemelijk maken dat het financieel nu weer veel beter met hem gaat? Dat kan aanleiding zijn voor de rechter om vooralsnog niet over te gaan tot ontruiming. Dat resulteert dan dat de vordering wordt afgewezen en u als verhuurder het nakijken heeft. Ook zit u met een gepeperde rekening van vaak enige honderden zo niet duizenden euro’s.
Laat u daarom goed adviseren alvorens over te gaan tot een ontruimingsprocedure. Voor particuliere huurders gelden weer andere regels.