In Nederland is niets is zo gewoon als twee mensen die op hetzelfde adres wonen zonder dat ze getrouwd zijn. Maar hoe zit het dan met de gezamenlijke inboedel en dergelijke? Van wie is deze dan? Wat gebeurt er met je mooie spullen als je liefhebbende partner een wanbetaler blijkt te zijn?
Wij geven u graag even een voorbeeld uit onze praktijk.
Jan heeft een factuur ontvangen. Hij weigert deze te betalen of hij kan deze niet betalen. Jan woont samen met Marietje. Ze zijn niet getrouwd. De vordering gaat naar een incassobureau. Ook daar betaalt Jan niet aan. Omdat er geen minnelijke oplossing is gekomen, besluit de opdrachtgever een verhaalsonderzoek te houden naar de inkomstenbron van Jan.
Jan heeft een eigen bedrijf, maar daaruit komen weinig tot geen inkomsten. Het blijkt dat hij volgens de Gemeentelijke Basis Administratie ingeschreven staat op het adres van zijn partner Marietje. Tijdens het bezoek van de buitendienst deelt Marietje mee dat de inboedel niet van Jan is, maar van haar. Helaas hebben zij geen notariële akte op laten maken zoals dat ook moet worden gedaan bij een verbintenis op huwelijkse voorwaarden.
Niet vastgelegd
Marietje en Jan hebben hun bezittingen niet vastgelegd. Daarom heeft het incassobureau de deurwaarder opdracht gegeven om na het verkrijgen van een vonnis, beslag te leggen op de inboedel op het adres van Jan en Marietje. Deze kan de deurwaarder eventueel voor executieverkoop aanbieden om zo alsnog de vordering betaald te krijgen. Natuurlijk is Marietje het hier niet mee eens dus zij protesteert. Het protest heeft echter geen zin, omdat Marietje en Jan geen (recente) notariële akte hebben laten opstellen voor hun eigendommen.
Relatie voorbij
Omdat Marietje wel geld had en zij haar spulletjes wilde houden, heeft zij de vordering betaald.
De laatste update is dat de relatie tussen Jan en Marietje voorbij is. Marietje probeert nu via een incassobureau het geld terug te krijgen van Jan. Liefde over, geld kwijt.
Om dit soort problemen te voorkomen, adviseren wij dan ook om bij samenwonen en getrouwd zijn onder huwelijkse voorwaarden elk jaar een notariële akte op te laten maken voor uw eigendommen. Hierin staat duidelijk beschreven welke zaak eigendom is van wie. Uw notaris kan u hierbij helpen. Dat kan u een hoop ellende besparen!
( alle namen in dit stukje zijn gewijzigd en zijn fictief)