Meerwerk in de bouw altijd bevestigen
Al in juni 2014 hebben wij in onze nieuwsbrief melding gemaakt dat meerwerk in de bouw altijd bevestigd moet worden. Nu bespreken we een geval uit onze praktijk waaruit blijkt wat de gevolgen zijn wanneer u dit niet doet.
Vooral hier in de regio Achterhoek hebben wij veel te maken met bouwbedrijven. Gelukkig trekt de bouwsector nu weer aan. Bij deze bedrijven werken vakmensen. Daar is deze regio ook beroemd door. Een andere kant is dat deze mensen ook vaak te goed van vertrouwen zijn. Een man een man, een woord een woord. Zo gaat dat hier. Helaas is dit niet altijd meer het geval.
Onlangs hadden wij als opdrachtgever een aannemer uit de regio. Deze had in opdracht van een vriend een badkamer met overloop verbouwd. De aannemer had netjes een offerte met voorwaarden verzonden. Tijdens de bouw heeft de aannemer in opdracht van zijn ‘vriend’ extra werkzaamheden verricht. Niet veel, maar toch voor een bedrag van een kleine € 1.750,00.
Dit weigerde zijn ‘vriend’ te betalen. Uiteraard heeft de opdrachtgever eerst zelf geprobeerd het probleem op te lossen, maar helaas lukte dat niet. Toen kwam de aannemer bij ons. Ook wij hebben getracht het probleem eerst op een minnelijke manier op te lossen, maar dat lukte ons helaas ook niet. De ‘vriend’ deelde mee dat hij geen opdracht had gegeven voor het meerwerk en dat alles in de prijs zat, en daarmee was alles gezegd.
Voor de aannemer werd het een principe kwestie, en u weet: principekwesties kosten geld en je hebt vrijwel nooit een winnaar. Dit hebben we ook aan de opdrachtgever verteld. Er werd gedagvaard: Comparitie van Partijen. Tijdens de comparitie deelde de debiteur mee dat hij nooit opdracht had gegeven. De Rechter vroeg aan onze aannemer om bewijsstukken waaruit moest blijken dat dit meerwerk was in opdracht van zijn ‘vriend’. Nee, die had hij niet. Zo werkt dat toch niet in de bouw en al helemaal niet als het om een vriend gaat. Die moet je toch kunnen vertrouwen en je gaat toch niet alles vastleggen?
De Rechter oordeelde anders. Omdat er geen bewijsstukken waren dat het om meerwerk ging en welke kosten daaraan verbonden waren, wees de rechter de vordering af. De aannemer kon naar zijn centen fluiten. De gerechtelijke kosten kwamen ook nog eens voor zijn rekening. Het gevolg: De aannemer was zijn vertrouwen in de medemens volledig kwijt, zijn vriendschap was over en hij was ook nog eens extra geld kwijt.
Voorkom dit. Bevestig meerwerk in de bouw altijd in een mailtje of briefje naar uw opdrachtgever en zet ook de hoogte van het extra bedrag erbij. Dit voorkomt nare situaties zoals hierboven staat geschreven. IBG Incasso & Creditmanagement helpt u graag verder.