Nieuwe saneringstermijnen WSNP: Schuldsaneringstermijn anderhalf jaar in plaats van drie jaar. Een aangenomen amendement van onder andere PvdA en Christen Unie, zorgt er voor dat de WSNP anderhalf jaar in plaats van drie jaar gaat duren. Hierbij kan de De rechter-commissaris vanwege de aard van de schulden of wanneer niet aan alle verplichtingen kan worden voldaan, hiervan afwijken en bij toelating tot de Wsnp een termijn van maximaal drie-en-een-half jaar vaststellen.
Wanneer tijdens het WSNP-traject blijkt dat niet aan alle verplichtingen kan worden voldaan, kan de termijn verlengd worden tot vijf jaar. Dit is op 7 februari 2023 door de Eerste Kamer middels een hamerstuk afgedaan.
Wat zal het effect zijn van de nieuwe saneringstermijnen?
Wanneer je alle ingrijpende wijzigingen op een rij ziet, roept dit meteen de vraag op ‘Wat zal het effect zijn van de nieuwe saneringstermijnen WSNP?”. Dat kan nog niet gezegd worden.
Voor de schuldenaren zou het positief kunnen zijn. Immers heeft men meer zicht op een schuldenvrije toekomst op een kortere termijn. Van 3 jaar naar 1,5 jaar onder bewind. Dat betekent minder uitval en hierdoor kunnen meer mensen geholpen worden. Indien er geen aflossingscapaciteit is, zal het zgn. minnelijk traject (MSNP) over worden geslagen en gaat men gelijk door voor een aanvraag WSNP (wettelijk met bewindvoerder). Nu is men nog verplicht om een minnelijk traject te volgen.
De schuldeisers
De wetswijziging heeft tot gevolg dat schuldeisers bij een (minnelijke) schuldregeling aanmerkelijk minder gaan krijgen. Ze ontvangen de helft van wat ze nu krijgen, immers wordt de duur van het traject met de helft verkort, of zelfs minder wanneer er vaker een beroep wordt gedaan op het ontbreken van aflossingsruimte (gelijk door voor de WSNP).
Wat gaan de schuldeiser doen?
- Meer inzetten op het voorkomen of beperken van schulden?
- Minder snel verwijzen naar schuldhulpverlening en zo snel mogelijk proberen zoveel mogelijk te innen? Immers ontvangt men minder na afloop van het traject. De helft.
Het is dus van belang dat u als bedrijf een goed en efficiënt maar vooral kort debiteurbeheer hanteert. Met kort bedoel ik de termijnen maar wat belangrijker is, het daadwerkelijk actie ondernemen als de termijn is vervallen. En dat is niet alleen weer een briefje/mailtje, maar bellen. Vraag wat er aan de hand is maak duidelijke afspraken en bevestig deze ook. Worden deze ook niet nagekomen kunt u altijd nog de vordering overdragen aan een derde. Maar…. wacht niet te lang.
Heeft u hierbij (tijdelijk) hulp nodig via een interim of wilt u een advies hierin? Neem contact op. Geurt Hilmer 0314-200129. IBG Creditmanagement www.ibgcreditmanagement.nl of mail naar info@creditmanagement.nl.
Bron: Schuldeninfo mr. André Moerman