Niet of wel op vakantie?
Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat de helft van de huishoudens met een lager inkomen dan € 1.750,00 per maand dit jaar niet op vakantie gaat. Van de huishoudens die een inkomen van maandelijkse € 2.500,00 hebben te besteden zou 14% niet op vakantie gaan.
Als de huishoudens met een laag inkomen op vakantie gaan, zou dit hooguit een weekje zijn. Mensen met een hoger inkomen gaan gemiddeld twee tot drie weken op vakantie. Hoe kan dat verschil zo groot zijn? Het Nibud heeft hier een hele makkelijke en duidelijke verklaring voor. De huishoudens met lagere inkomens hebben gewoonweg de financiële ruimte niet om op vakantie te gaan.
Globaal genomen gaat 25% van de Nederlanders niet op vakantie.
Huishoudens met betalingsachterstanden
Van de mensen die een betalingsachterstand hebben bij bijvoorbeeld de Belastingdienst, verhuurder of hypotheekverstrekker of creditcardmaatschappij (dit is 14% van de Nederlandse bevolking), gaat 45% niet op vakantie.
En degenen die wel op vakantie gaan? Waar betalen zij hun vakantie dan van? Hoe vallen schulden en vakantie dan toch te combineren? De vakantie wordt betaald van het vakantiegeld (40%), de lopende rekening (32%) of met een lening (17%).
In 35% van de gevallen gebruiken mensen het vakantiegeld om de schulden af te lossen. 16% lost niets van zijn schulden af en 49% gebruikt de helft van het vakantiegeld daarvoor.
Schulden en vakantie
Gaat u nog op vliegvakantie en heeft u veel schulden openstaan? Pas dan op. U mag pas in het vliegtuig stappen nadat uw schulden zijn betaald.
De Belastingdienst houdt geregeld onaangekondigde acties op Schiphol. Na de gebruikelijke paspoortcontrole kan de Belastingdienst vragen of u nog openstaande rekeningen heeft.
IBG Incasso wenst u in ieder geval een fijne vakantie!