Sommige klanten vragen wel eens na het ontvangen van een verkregen vonnis wat de tekst “uitvoerbaar bij voorraad” betekent. Ik zal heel kort proberen het uit te leggen.
Eigenlijk betekent het niets anders dan dat de Deurwaarder gelijk het vonnis (dus de uitspraak) in werking kan zetten na betekening van het vonnis. Dat lijkt normaal, maar wat als een tegenpartij het nu niet eens is met het vonnis en “in verweer” gaat? Met andere woorden dat deze weer naar de Rechter wil om een andere uitspraak te krijgen. Je zou dan zeggen dat het eerste verkregen vonnis dan even “on hold” wordt gezet omdat het zomaar kan zijn dat er een andere uitspraak komt dan het eerdere vonnis. De kans bestaat dan dat de gedaagde (lees schuldenaar) objecten of financiën zou kunnen “wegwerken”.

Omdat “op voorraad uitvoerbaar” op het vonnis staat hoeft de schuldeiser geen afwachtende houding aan te nemen en mag er beslag worden gelegd onder loon, inboedel of bankrekening etc. van de gedaagde.
Er zitten ook risico’s verbonden aan het al of niet voldoen aan een uitvoerbaar bij voorraad verklaard vonnis, of andersom: aan het dwingen van je wederpartij om er wel aan te voldoen. Als je bijvoorbeeld veroordeeld bent om iets aan je tegenpartij te betalen, en als dat in hoger beroep wordt teruggedraaid, is het maar de vraag of je het reeds betaalde terug kan krijgen. Het kan maar zo zijn dat dit geld allemaal “verdwenen” is of, en dat is nog erger: dat de wederpartij failliet wordt verklaard.
Er is ook een andere kant. Het kan ook zijn dat als het geld wat je reeds eerder van gedaagde hebt ontvangen via een vonnis, terug moet betalen als het verweer is gelukt.
Uiteraard kunnen wij dit samen met u bespreken.