Bij IBG Incasso & Creditmanagement proberen wij zo veel mogelijk alle incassozaken minnelijk op te lossen. Maar ook wij komen er soms niet onderuit om toch een gerechtelijke procedure aan te moeten gaan. Dit met als doel beslaglegging op de eigendommen van de debiteur om zo een vordering betaald te krijgen. Maar welke beslagen heb je allemaal en wat zijn de misverstanden? Ik zal proberen heel in het kort, zonder al te diep op de zaak in te gaan, dit uit te leggen.
Conservatoir beslag
Heel kort is dit een beslag dat is gelegd op de eigendommen van de debiteur vóórdat er een vonnis is gewezen door de Rechtbank of tijdens een gerechtelijke procedure. Dit gebeurt ter zekerheidstelling dat de debiteur geen vermogen onttrekt zodat er geen beslagmogelijkheden meer zijn. Dit kan niet zomaar. Hiervoor moet een gemotiveerd verzoek worden ingediend bij de Voorzieningenrechter. Daarin moeten ook de bekende verweren van de debiteur worden vermeld. Waarop wordt er dan beslag gelegd? Hierbij kun je denken aan het bevriezen van het saldo op de bankrekening (derdenbeslag onder de bank) en het leggen van conservatoir beslag op panden die eigendom zijn van de debiteur. Wordt het onroerend goed verkocht terwijl er beslag op ligt, dan kan de beslaglegger in de executiefase toch de woning executoriaal verkopen, ook al is er een andere eigenaar! Na het leggen van het conservatoir beslag moet er binnen 14 dagen een dagvaarding uit gaan naar de debiteur om zo alsnog de gang naar de Rechtbank te maken. Er zal immers wel een vonnis moeten komen of de schuldeiser gelijk heeft of niet. U kunt zich voorstellen dat deze vorm van procederen duurder is dan een ‘gewone’ procedure.
Executoriaal beslag
Is er een vonnis uitgesproken door de Rechtbank na een ‘gewone’ procedure of heeft u een grosse van een notariële akte en is deze betekend door een deurwaarder, dan kan het executietraject beginnen door beslag te leggen op bijvoorbeeld het onroerend goed van de debiteur, zijn voertuig of bankbeslag et cetera. De deurwaarder kan dan het beslag gaan ‘uitwinnen’. Bij bankbeslag zullen dan de gelden die ten tijde van het beslag op de rekening stonden worden overgemaakt. Bij een beslag op de woning zal deze ter verkoop worden aangeboden. Na executieverkoop zullen de gelden na aftrek van alle kosten worden overgemaakt aan de schuldeiser. U moet dus wel zeker zijn dat er een overwaarde op het pand aanwezig is. Een debiteur hoeft geen medewerking te verlenen voor deze acties.
Faillissement
Veel mensen denken dat als er beslag is gelegd zij alsnog geld ontvangen als een debiteur failliet gaat. Immers is het beslag gelegd vóór het faillissement. DIT IS NIET ZO. Alle beslagen komen van rechtswege te vervallen. Als u vermoedens heeft dat de debiteur failliet gaat omdat een andere partij dit heeft aangevraagd, is het misschien niet zo slim om een kostbare gerechtelijke procedure op te starten. Dan komen namelijk alle kosten hiervan ook nog eens voor uw rekening. Ook geldt dat de lopende executie van een gerechtelijke uitspraak of een notariële akte komt te eindigen door de uitspraak van het faillissement.
WSNP (Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen)
Is de debiteur toegelaten tot de wettelijke schuldsanering, dan geldt dat alle beslagen van rechtswege komen te vervallen. Dit met ingang van de dag dat de toepasselijkheid van de sanering is uitgesproken. Lopende executies worden geschorst voor de looptijd van de schuldsaneringsregeling. Deze regeling komt overeen met de regeling bij faillissement.
Al met al is dit geen gemakkelijke materie. U zult keuzes moeten maken. Een gedegen onderzoek naar de beslagmogelijkheden is ons inzien daarom van groot belang. Maar u kunt deze zaken met een gerust hart aan ons overlaten. Wij duiken er graag voor u in.