Onlangs heeft de Hoge Raad een paar belangrijke uitspraken gedaan over vennootschap onder Firma. Enkele daarvan willen wij u niet onthouden.
Nieuwe toetredende vennoot is aansprakelijk voor alle oude schulden in de vennootschap.
De vennoten in een VoF zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden. Als het goed is, weet iedereen dat. De schuldeisers moeten zich eerst verhalen op de beschikbare gelden van de vennootschap. Is dat niet voldoende, dan mag je bij de vennoten aankloppen. Maar wat nu als je instapt in een bestaande vennootschap als nieuwe vennoot?
Vroeger was je aansprakelijk voor de schulden die ontstonden na je instap. Maar nu heeft de Hoge Raad een belangrijke uitspraak gedaan. De hoofdelijke aansprakelijkheid gaat direct in bij de toetreding van de vennoot, voor álle verplichtingen van de VoF, ook voor de verplichtingen die zijn aangegaan vóór zijn toetreding. Dit geldt ook voor de beherende vennoten in een CV, maar weer niet voor de maten in een Maatschap.
Wees dus heel voorzichtig voordat je in een bestaande VoF stapt!
De Vennootschap onder Firma failliet. Vennoten ook failliet?
Vroeger was het zo dat als men de VoF failliet liet verklaren, de vennoten automatisch ook failliet werden verklaard. Dat is niet meer zo. Onlangs heeft de Hoge Raad besloten dat als de VoF failliet gaat, de schuldeiser ook de vennoten in privé failliet moet laten verklaren indien hij dit wenst. Verder moet u er rekening mee houden dat de vennoten persoonlijk verweer kunnen voeren tegen de vordering. En zoals u wellicht weet… als een vordering betwist wordt, kan er geen faillissement worden aangevraagd. Kortom, het wordt weer duurder en ingewikkelder voor de schuldeiser om aan zijn geld te komen.