Per 1 januari 2021 is een nieuwe wet van kracht. De WHOA regelt dat bedrijven die in financiële nood zitten maar nog toekomstperspectief hebben, niet failliet hoeven gaan. Door via de Rechtbank een “verplicht akkoord” te sluiten met de schuldeisers, kunnen zij toch doorgaan met hun werkzaamheden. Goed nieuws toch? Zeker in deze roerige coronatijden! Voor sommige bedrijven zeker, maar als creditcollector en debiteurenbeheerder zeg ik: niet voor iedereen. Hoe zit dat?
Kwijtschelding van vorderingen t.w.v. enkele miljoenen
Onlangs deed de Rechtbank in Amsterdam een van de eerste uitspraken in het kader van de WHOA: 16% van de totaalsom van de vorderingen van schuldeisers werd toegekend. Een meerderheid van hen akkoord was met het voorstel. De rest van de vorderingen werd kwijtgescholden. Ook de Belastingdienst was akkoord met het kwijtingsbedrag. Het ging in deze zaak om een schuldenlast van enkele miljoenen, fantastisch nieuws dus voor het bedrijf die dit betrof. Het kan vrijwel met een schone lei en blik op de toekomst verder produceren.
Wie betaalt de rekening?
De keerzijde is dat de schuldeisers blijven zitten met een grotendeels onbetaalde vordering. Wat betekent dat voor hun financiële situatie? Ook de Staat loopt door deze kwijtschelding van vorderingen inkomsten mis. Wie gaat dit op termijn betalen? Ik kan er wel naar raden. Jij?
Toegegeven: als een bedrijf failliet gaat, ontvangen schuldeisers vaak helemaal geen geld. Dan is die 16% uit bovenstaand voorbeeld toch mooi meegenomen. De crux zit hem hierin:
- Noodlijdende bedrijven kunnen één keer per drie jaar een beroep kunnen doen op de WHOA.
- Het bedrijf mag in de periode dat zijn WHOA-aanvraag in behandeling is, gewoon doorgaan met bestellen. De leverancier mag die leveringen tijdens de afkoelingsperiode niet opschorten of spullen terughalen ondanks eigendomsvoorbehoud.
- Bestaande contracten kunnen worden aangepast in voordeel van de schuldenaar.
- Vooralsnog wordt er bij openbare lichamen zoals de Kamer van Koophandel geen melding gemaakt dat voor een bedrijf een WHOA is uitgesproken. Dat geldt ook voor de bestuurders die bij het bedrijf betrokken zijn. Dit is met name bij een “gesloten” behandeling. Bij een faillissement is dit wel het geval. Dat gaf enig houvast bij het vooraf bepalen met wie je zakendoet. De bedoeling is dat dit vanaf 21 april 2021 wel zo is. In het insolventieregister zijn de openbare WHOA toekenningen al wel beschikbaar. Maar laten we eerlijk zijn. Wie kijkt daar nu in?
Voorkom dat jij van schuldeiser naar schuldenaar gaat.
Vanwege de coronacrisis werden in 2020 veel faillissementen verwacht. Die verwachting kwam (nog) niet uit en nu de WHOA er is, zal deze kwijtingsmogelijkheid waarschijnlijk vaker worden aangevraagd, ook voor kleinere vorderingen. Als MKB-bedrijf is het dus zaak om alert te zijn, een goed debiteurenbeheer te voeren en te weten met wie je zakendoet. Heb je hier hulp bij nodig of wil je weten of jouw bedrijf kwetsbaar is voor de WHOA? Neem dan contact met me op.
IBG Incasso & Creditmanagement | Geurt Hilmer | Tel: 0314 – 200129 | info@ibgcreditmanagement.nl.