Zoals wij al eerder hebben vermeld, heeft onze minister een wetsvoorstel wijzigen van beslagrechten bij debiteuren gedaan. Dit om duidelijkere en strengere eisen op te leggen aan deurwaarders over beslagmogelijkheden bij debiteuren.
Beslagrechten bij debiteuren
Er mag geen beslag meer worden gelegd op een auto of huisraad als duidelijk is dat de verkoopopbrengst hiervan, plus de executiekosten niet meer opbrengt dan de kosten van het beslag. De verkoop zou dan niets opleveren, anders dan dat de schuldenlast van de debiteur hoger wordt door de kosten die de deurwaarder moet maken. Volgens de minister is het dan niet meer een verhaalmogelijkheid, maar een pressiemiddel. En dat zou niet mogen. Ik denk dat de minister vergeet om er bij te vermelden dat dit soort handelingen nu al niet is toegestaan. Dit is namelijk een “vexatoir beslag”. De Kamer van Gerechtsdeurwaarders heeft al in hun reglementen staan dat dit niet mag.
Er is een lijst met zaken waar een deurwaarder geen beslag op mag leggen. Deze lijst wordt regelmatig bijgewerkt volgens de ‘maatschappelijke norm’. Zo mag een deurwaarder geen beslag leggen op een bed, tafel en stoelen. Tegenwoordig mag hij ook geen beslag meer leggen op kleding, voedsel- en drankvoorraad, zaken voor persoonlijke verzorging, huisdieren en zaken die iemand nodig heeft voor studie of opleiding (denk aan computer etc.).
Wel wordt het eenvoudiger om beslag te leggen op voertuigen. Nu moet de deurwaarder tijdens zijn route de auto daadwerkelijk aantreffen om tot beslag over te gaan. U zult begrijpen dat dit vaak niet het geval is. En dat geeft weer extra kosten. Straks mag de deurwaarder bij een vonnis kijken bij het RDW of iemand een auto op naam heeft. Zo ja, dan mag hij beslag leggen zonder dat hij het voertuig ziet. De vraag is echter of dit verstandig is. Want hij weet niet hoe de auto eruit ziet. Misschien heeft de auto wel schade? Wel is het zo dat het de debiteur niet meer mogelijk wordt gemaakt om de auto te verkopen en het geld zelf te houden en niet af te dragen aan de deurwaarder. Gaat de auto verloren door een gedekt evenement van de verzekering? Dan zal het schadebedrag worden overgemaakt naar de deurwaarder.
Kortom, een vonnis is een mooi iets, maar het geeft geen garantie. Daarom adviseren wij altijd om de zaak zo veel mogelijk zonder rechtbank op te lossen. Dit bespaart u, maar ook uw debiteur, een hoop extra geld. IBG Incasso is in sociaal verantwoord incasseren gespecialiseerd. Want wanneer de deurwaarder het vonnis niet kan incasseren, zijn alle gemaakte kosten voor uw rekening.